Arcunk az egész test legláthatóbb pontja, hiszen nem húzunk rá ruhát, csak bizonyos vallások nőtagjai takarják el arcukat. Amíg gyerekek vagyunk és hamvas a bőrünk, eszünkbe sem jut, hogy másképp kellene ápolni, mint testünk más részeit.

Kiskamasz majd kamaszkorban szembesülünk először azzal, hogy most valamit tenni kell, mert az addig bársonyos bőrön megjelennek először a fekete pontocskák, később az igazi pattanások és az addig szép bőr egyre csúnyább lesz. Sajnos az iskolákban még mindig nem tanítják a helyes arcápolást és így nem is válik mindennapi tisztálkodásunk részévé. Legalábbis a helyes metódus. Mert bizony sokszor hallom, hogy
„zuhanyozás közben a tusfürdővel az arcom is megmosom”,
„csak simán vízzel megmosom”
„áttörlöm micellás vízzel”.

Nos ezek nem a legmegfelelőbb módszerek. Arcunk bőre sokkal érzékenyebb, mint testünké, tehát nem lehet jó ugyanaz a lemosó. Mindennapi életünk során találkozunk porral, szennyeződésekkel, amik rátelepednek a bőrre és este jólesik megszabadulni ezektől. Bőrünk is termel faggyút, kamaszkorban és bizonyos bőrtípusoknál többet is, mint amennyire szükség van, tehát fontos ezt is eltávolítani. Éjszaka bőrünk méregtelenít, az ágyneműből apró porszemcsék kerülnek rá, izzadunk, tehát reggel is érdemes megmosni az arcunkat. Azt már mondani sem kell(ene), hogy sminkkel az arcunkon le se feküdjünk.

A helyes arcápolás lépései lehetőleg minden reggel és este:

  1. A bőr letisztítása arctejjel vagy valamilyen habzó arclemosó géllel, amely bőrbarát tenzidet tartalmaz.
  2. A bőr tonizálása ápoló tonikkal, tehát nem egy alkoholt tartalmazó készítményről van szó, hanem a bőr típusának megfelelő folyadékról, amely előkészíti a bőrt a további bőrápolásra. Alkoholos tonikot csak abban az esetben használjunk, ha gyulladt, aknés a bőrünk. Megjegyezném, hogy itt sem tömény alkoholról van szó, hanem az ilyen bőrökre való tonikok valamilyen alkoholban oldott hatóanyagot tartalmaznak.
  3. Bőrtípusunktól függően használjunk arcápoló készítményt (krémet, gélkrémet, liposzómát). A krém előtt használhatunk szérumot.
  4. Ha szükséges, a szemkörnyéket is kenjük be.

Hetente egyszer vagy kétszer, attól függően van-e bőrproblémánk, radírozzunk. Nagyon népszerűek a szemcsés peelingek, de én jobban szeretem a saját bőrápolásomban is és a kabinkezelésekben is az enzimet, gyümölcssavat tartalmazó peelingeket. Sokkal mélyebben hatnak a szemcsésekkel szemben.

Bármilyen bőrpoblémánk van, keressünk fel kozmetikust vagy bőrgyógyászt. Ritkán tudjuk tudás nélkül, magunk megoldani a kényes helyzeteket. Ne feledjük, az ápolt bőr minden életkorban menő.