A hyaluronsav kémiai működése

Kémiailag: kettős diszacharid egységekből felépülő ún. glükóz- aminoglikán, azaz GAG molekula.

Egy hatalmas, körülbelül 5-6 millió dalton tömegű (viszonyításképpen: a vízmolekula 18 dalton tömegű), akár több tízezerszeresen ismétlődő glikozidos kötéssel kapcsolódó diszacharidegységből álló, a glükuronsav karboxilcsoportja miatt savas jellegű molekula.

Glucuronic Acid N-Acetyl-D-glucosamine

A GAG vegyületcsoportba tartozik a hialuronát mellett a heparin, heparán-szulfát, kondroitin-szulfát, keratán-szulfát, dermatán-szulfát. Szinte az összes szomatikus sejtünk képes előállítani, a szervezetünk számos területén megtalálható, például a bőrben, a porcokban, az ízületekben, a vérben, a szemben, a petesejtben, az anyatejben.

Eloszlása a szervezetben:

  • 55-60% a bőrben
  • 30-35% az izmokban és csontokban
  • 9% például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban

A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömege 1000-szeresének megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet térkitöltését és rugalmasságát, azaz a turgorát. A hyaluronsav képes az immunrendszer működését is elősegíteni, hiszen kiváló antioxidáns, de antibakteriális hatással is rendelkezik.

Az anyatejben lévő hyaluronsav közrejátszik a csecsemő bélflórájának kialakulásában. A szervezetünk hyaluronsav tartalma folyamatosan csökken, mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, majd termelődése a húszas életévekben lassulni kezd.

 

A hyaluronsav szerepe a bőrben

ECM = Extacelluláris mátrix

Hidratáció, feszesség (turgor) biztosítása. A bőr mélyebb rétegében, az irhában található a bőr hyaluronsav készletének több, mint a fele. A hialuronsavat és a bőr tartásáért felelő rostokat a fibroblasztok termelik. Ezekhez kötődve a hyaluronsav proteoglikánokat termel, melyek a sejtközötti kocsonyás alapállomány, az ún. sejtközötti (extracelluláris) mátrix építőelemei.

A proteoglikán molekulákon belül az extracelluláris fehérjéhez kovalens kötéssel számos glükózaminoglikán kapcsolódik. A glükózaminoglikánok negatív töltésű funkciós csoportjai miatt a proteoglikán is negatív töltésű lesz, ezért jelentős mennyiségű kationt és víz molekulát képes megkötni.

Ezek adják azt a struktúrát és közeget, mely biztosítja a megfelelő mennyiségű víz megkötését és tárolását és amely kialakítja a megfelelő szöveti turgort. A kötőszöveti mátrix nem csak a bőr víztartalékát jelenti, hanem a szervezet mobilizálható vízmennyiségének 75- 80%-át is tárolja. Megfelelő közeget biztosít a kötőszöveti sejtek anyagcseréjéhez és a sejtek számára tökéletes életkörülményekhez, ezért alkalmas a sejtek, így a bőr biológiai életkorának helyreállítására.

 

A hyaluronsav

  • a sejtmembrán lipidjeihez és fehérjéihez kapcsolódva részt vesz a glikolipidek, illetve glikoproteineket alkotva a sejtburok kialakításában a sejtmembránon kívül, mely mechanikai és kiszáradás elleni védelmet biztosít, valamint fontos a sejt immunreakcióiban, a kórokozók megkötésében, receptor molekulák kialakításában, a sejtek kommunikációjában és az adhéziós képességük kialakításában.
  • megfelelő volument és struktúrát kialakítva elősegíti a bőr vérkeringését, a hajszálerek megfelelő támogatását.
  • a nagy viszkozitásának köszönhetően megakadályozza a kórokozók, az idegen anyagok továbbjutását a kötőszövetben, akadályt teremt a fertőzések továbbterjedésének, fontos része a bőr befelé irányuló védekezésének, az esophylaxiának.
  • extrém mennyisége miatt a magzati sebek nyom nélkül gyógyulnak.

 

A bőr öregedése

ECM

A bőr vízmegkötő képessége a 30-as évek után csökkenni kezd, így a kötőszövet vitamin- és tápanyagellátása is csökken, ezáltal fokozódik a szabadgyök-képződés. 70-75 éves korunkra a negyedére csökken a bőr hyaluronsav tartalma. Az öregedés látványosan beindul, a bőr ráncosodni kezd, feszessége csökken.

A hyaluronsav szint csökkenéséért egyrészt a fibroblasztok tevékenységének csökkenése, másrészt az öregedéssel együtt járó disszimilációs folyamatok túlsúlyba kerülése a felelős.

A bőr hyaluronsav tartalma az életkor előrehaladtával

Egyre fokozódik a bőrben a hyaluronidáz enzim tevékenysége, mely a proteoglikánok és a glükózaminoglikánok lebontásáért felelős (ezt a gyulladásos folyamatok, a fokozott oxidációs stressz, a szabadgyökök még fokozzák).

Kutatások bebizonyították, hogy a bőr hyaluronsavval történő kezelésével nem csak az idővel keletkezett hiány pótolható, hanem ezeknek az metaloproteáz enzimeknek a működése is visszaszorítható, illetve idővel fokozható az endogén, azaz a saját hyaluronsav termelés is a szöveten belül.

Az öregedés folyamata végtelenül leegyszerűsítve oxidáció és vízvesztés.
A fentiek alapján egyértelmű, hogy a hyaluronsav miért lehet a bőr öregedésének egyik leghatásosabb és méltán legnépszerűbb ellenszere.

 

Forrás:

www.porcpotlas.hu

hyaluronsav
turgor
GAG molekula
a bőr vízmegkötő képessége

Partnerek

Belico PanArom Mesotica