A bionómia az élet törvényszerűségeinek tudománya, az élet és az élővilág törvényeinek, valamint a Föld és a kozmosz természeti jelenségeinek gondos tanulmányozásán alapuló új élet-, társadalom- és közgazdaságtan, amelynek célja az élet - kiemelten az emberi közösségek - szolgálata, a természethez és a természeteshez való visszatérés, és az egészség megőrzés. Legyen az emberé, állaté, növényé vagy akár a Földé.

A bionome szépségápolás két fontos tényezőn alapul: az egyik az emberi szervezet és a bőr anyagcsere folyamatai, a másik környezetünk élővilágának figyelembevétele.
A bionómia egy nem olyan régen elindított kezdeményezés, ami egyelőre inkább egy ötlet, mint kidolgozott elmélet, de az ún. világgazdasági válság hatására keletkezett, elsősorban erkölcsi, társadalmi és szellemi jellegű űrben talán teret kapnak és egységes formát öltenek olyan gondolatok, amelyeket már sokan megfogalmaztak - viszonylag kevés sikerrel -, beleillenek a bionómia fogalomkörébe, és segítenek a Természethez való visszatérésben.
A bionómia a mai világ nyelvén mondja el azt az "Isteni" igazságot, amely a természet erőin, energiáin és törvényein alapul; valamint hisz az egymásra és önmagára tudatosan odafigyelő emberi közösségeink alkotói és teremtői tehetségében és erejében, valamint mindezekben látja egy jobb és működőképesebb gazdasági és társadalmi rendszer alapjait.
A bionómia minden olyan tudományt, dolgot és fogalmat magában foglalhat, amely a fentiekbe beleillik, elősegíti a természethez és a természeteshez való visszatérést, és hasznára válik az élővilágnak.

 

A BIONÓMIA 7 minőségi kritériuma:

  1. Kémiai tartósítószerektől mentes legyen
  2. Parfümmentes legyen
  3. Ásványi olajoktól mentes legyen
  4. Ne legyen benne oxigén
  5. Kémiai fényvédőktől mentes legyen
  6. Nem tartalmazhat állati származékokat
  7. Felesleges csomagolás nélküli legyen

 

Kémiai tartósítószerektől mentes legyen

A tartósítószerek a kozmetikumok több, mint 95 százalékában megtalálhatóak. Leggyakoribb formája a parabének családja (az INCI összetevőkben minden, ami „-paraben”-re végződik!) A legújabb kutatások szerint a napsugárzás hatására háromszorosára gyorsítják a bőrsejtek öregedését! „Anti-aging”-nek szánt krém és „paraben”-re végződő összetevő? Ámítás, hogy „benne kell, hogy legyen” a kozmetikumokban! A tartósítás lehet bőrbarát is!

A kozmetikumokon így találhatóak:
Benzoic Acid, Methyl-Paraben, Ethyl-Paraben, Buthyl -Paraben, Propyl-Paraben, 2-Brom-2-Nitropropane-1,3-Diol, Triclosan, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Chlorhexidine, Cetrimonium-Bromide, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Methyldibro-moglutaronitrile, Sodium Benzoate, Cetylpyridinium Chloride, Phenoxyethanol, Disodium EDTA.

 

Parfümmentes legyen

Parfüm alatt azoknak a szintetikus vegyületeknek az összességét értjük, amelyeket a termékek illatosítására használnak. Kötelezik a gyártókat, hogy sorolják fel a terméknek a hátulján, „Összetétel” címszó alatt, az INCI besorolás szerinti hatóanyag összetételt. Egy illatkomponens sokszor 35-40 féle vegyületből áll, ezért nem sorolják fel őket külön, hanem „parfüm” vagy „fragrance” gyűjtőnév alatt írják rá a termékekre. A szintetikus illatanyagoknak a 90%-a súlyosan allergén, mérgező vagy rákkeltő. Tehát aminek illata van, az nem jó, csak akkor, ha az illat 100%-os növényi eredetű, és csak kis koncentrációban szerepel.

 

Ásványi olajoktól mentes legyen

Az ásványi olaj szóról sokaknak tévesen az „ásványi anyagok” kifejezés jut az eszébe, és azt hiszik, az biztos valami jó kis ásványi anyag. Nincs más ásványi olajunk, csak egy: a kőolaj.
Az ásványi olajok elzárják a bőr légzését (azt az 5 százalék oxigént, amit a bőrön át vesz fel a szervezet!), leállítják a bőr természetes védekezőképességét, s függővé tesznek: ha elfelejtjük bekenni a bőrünket, kellemetlenül feszül!
Rengeteg ajakápolónak is ez a fő összetevője. Ezért van az, amikor valaki naponta többször is bekeni az ajkát, mégis cserepes, száraz, húzódik. Függővé vált! Ilyenkor abba kell hagyni a készítmények használatát, át kell térni értékes növényi olajokra! Az átállási időben (1-2 hét) kitartásra lesz szükség, mert elvonási tünetek itt is jelentkeznek!
Ha nehéznek érzi bőrén a krémet, melegben izzad alatta, kellemetlenül tapad, ragad az arcon, indokolatlanul tisztátalan, pattanásos a bőr, akkor nagyon valószínű, hogy kőolajszármazékos krémet használ!

A kozmetikumokon az alábbi megnevezések találhatók:
Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum-Liquidum, Cera Microcristallina, Microrcystalline wax, Ozokerit, Ceresin, Eucerin: lanolinalkoholok és ásványi anyagok keveréke. Ezeket feltétlenül kerüljük.

 

Ne legyen benne oxigén

Az oxigén a bőrön keresztül nagyon nehezen jut be oda, ahol hatna is valamit. Viszont, ha túl sok oxigén van a kozmetikai termékben, az el fog indítani egy olyan oxidációs folyamatot, amitől megromlik a krém. Ha oxigén van a krémben, akkor sokkal több tartósítószert kénytelenek használni, hogy ne romoljon meg. Az utólag hozzáadott oxigén a szabad gyököknek sem tesz jót, hisz azok inkább antioxidánsért kiáltanak.

 

Kémiai fényvédőktől mentes legyen

A kémiai fényvédők nagy százaléka okozza a napallergiát, az allergiákat, a rákot.
Nemcsak allergizál, de egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkísérleteknél hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek. Egyik leggyakoribb fajtáját (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone

Vannak fizikai és biológiai napvédők is, de a kereskedelmi forgalomban kapható napolajok nagy százalékában kémiai fényvédő található.

 

Nem tartalmazhat állati származékokat

Az állatok a nagy részét kínzó állattartásban tartják, tápozzák,hormonokkal kezelik őket, és ez a belőlük kinyert hatóanyagokban is kimutatható. De ennél van egy elszomorítóbb tény is: a kerge marha-kór őrület idején rengeteg marha elpusztult, a húsát a betegség miatt nem lehetett felhasználni, hasznosították a bőrét.
A bőrfeldolgozás egyik mellékterméke a kollagén, amit a cserzés folyamán vonnak ki a bőrből. Ezt a kollagént vásárolták fel a kozmetikai alapanyag gyárak, és több arckrémben is kimutatható volt a kergemarha-kór vírusa, a BSE vírus. A kollagén nem is szívódik fel, tehát teljesen fölösleges belerakni egy krémbe. Ez csak egy reklámfogás.

 

Felesleges csomagolás nélküli legyen

A kozmetikumok árát sokszor a drága csomagolóanyagok is emelik. A csomagolást minél tetszetősebbre csinálják, hogy a vásárló ez alapján válasszon. A vevő tudatalattijával elhitetik, hogy az elegáns csomagolás csak minőséget rejthet.
Az esetek nagy többségében többe kerül a csomagolás, mint a tégelyben lévő hatóanyag. Vannak olyan műanyagok, amelyek reakcióba lépnek a bennük lévő termékkel, pláne, ha a krémben bármilyen alkohol vagy oldószer van, és a műanyagból ki tudnak oldani apránként olyan részecskéket (ftálsavakat vagy phtallátokat) és olyan anyagokat, amik utána a krémbe jutva nem biztos, hogy jót fognak tenni a bőrünknek, esetenként súlyosan mérgezőek. Tehát nagyon fontos, hogy akkor bionom egy cég, ha olyan csomagolóanyagot választ, ami természet-azonos vagy természetbarát, phtallát mentes, és mégsem drága.

Forrás: www.drbaumann.com

bionómia
binome szépségápolás
kémiai tartósítószerektől mentes
parfümmentes
ásványi olajoktól mentes
felesleges csomagolás nélküli

Partnerek

Belico PanArom Mesotica